Witajcie:) Dzisiejsza notka będzie się składała z dwóch części.
Na początek mamy dla Was wyśmienite ciasto, które robiłyśmy już wielokrotnie i
skradło serca każdego, kto je próbował. Orzechowo kakaowe ciasto, które
przygotowuje się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy. Do zrobienia
go po raz pierwszy zainspirował nas cudowny opis i zdjęcia na blogu Bake&Taste.
Druga część notki to odpowiedzi na pytania, które przygotowała bielinka w
ramach Liebster Award :) Zapraszamy.
Składniki:
125g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g miękkiego masła
150g cukru
1 jajko
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g łuskanych orzechów lub migdałów (u nas ok. 80g orzechów włoskich i garść płatków migdałowych)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C.
125g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g miękkiego masła
150g cukru
1 jajko
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g łuskanych orzechów lub migdałów (u nas ok. 80g orzechów włoskich i garść płatków migdałowych)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C.
2. Używając miksera utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i miksuj aż uzyskasz, w miarę gładką masę. Następnie dodaj kakao i cukier waniliowy i znowu wymieszaj. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę, do momentu połączenia wszystkich składników.
3. Blachę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej masę i posyp drobno pokrojonymi orzechami.
4. Piecz ok. 15-20 minut (my zawsze pieczemy 18 minut). Po wyjęciu z
piekarnika, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmij je (razem z papierem do
pieczenia) z formy i pokrój w kwadraty o wymiarach ok.5x5 cm. Na koniec studź je kilka minut na kratce.
Nasze oceny:
Nasze oceny:
Basia: Pyszne ciasto, idealne na imprezy i spotkania ze znajomymi. Robi się je szybko i zawsze wychodzi. Smakuje wszystkim. Moja ocena: 10/10.
Julka: Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Bake&Taste wiedziałam, że musimy go wypróbować. Rewelacyjne ciasto, a w zasadzie ciastka, zwłaszcza dla miłośników czekoladowych wypieków. Moja ocena: 10/10.
*Kilka dni temu dostałyśmy od bielinka zaproszenie do Liebster Award, za co
serdecznie dziękujemy. Bardzo nam było miło i z wielką przyjemnością wzięłyśmy
udział w zabawie. Zauważyłyśmy, że mimo iż nasze odpowiedzi się różnią, mają ze
sobą wiele wspólnego:)
Zasady:
“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”
“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”
Pytania od bielinka:
1. Ulubione ciasto?
Basia: pleśniak
(inaczej skubaniec)
Julka: sernik
Julka: sernik
2. Kulinarny autorytet?
Basia: babcia
Julka: moja mama
Julka: moja mama
3. Na śniadanie: Jajecznica
czy owsianka?
Basia: jajecznica
Julka: owsianka
4. Jaki kraj chcesz odwiedzić
najbardziej?
Basia: Australię
<3
Julka: Australię!!!
5. Ostatni przepis, który
wypróbowałaś?
Basia: ciasto budyniowe
z rabarbarem (niedługo pojawi się na blogu)
Julka: sorbet
arbuzowy
6. Morze, góry czy Mazury?
Basia: góry
Julka: góry!
7. Czy jest jakieś
danie/składnik, którego bardzo nie lubisz?
Basia: wątróbka
(którą Julka uwielbia)
Julka: ryby (które
Basia uwielbia :P)
8. Pizza/spaghetti?
Basia: pizza (zdecydowanie domowa)
Julka: spaghetti
9. Wolisz zimę czy lato?
Dlaczego?
Basia: lato - lubię
słońce i upały :)
Julka: zimę - nie lubię upałów
Julka: zimę - nie lubię upałów
10. Jaką książkę kulinarną
polecasz?
Basia: "Ciastka,
ciasteczka i babeczki" - Hilaire Walden
Julka: "Gotuj
i chudnij" - H. Eastwood, G. Erskine, S. Henley, S.
Mitchell
Mitchell
11. Wyobrażasz sobie życie bez
Internetu?
Basia: ciężko by było na początku, ale tak
Julka: chyba nie
Blogi które
nominujemy:
1. Fantazje Luny
2. Zew Kuchni
3. Food Cook Love
4. Teraz Tarta
5. Fascynacja Smakiem
6. Wyprawa do kuchni
7. Śniadaniowa
8. Enjoy and create
9. Co zjeść do 15zł?
10. Malowane smakiem
11. Food&youth
2. Zew Kuchni
3. Food Cook Love
4. Teraz Tarta
5. Fascynacja Smakiem
6. Wyprawa do kuchni
7. Śniadaniowa
8. Enjoy and create
9. Co zjeść do 15zł?
10. Malowane smakiem
11. Food&youth
Nasze pytania:
1. Czy lubisz gotować z drugą osobą?
2. Ulubiony film (z gotowaniem w tle)?
3. Jazda rowerem czy pływanie?
4. Najsmaczniejsze danie jakie jadłaś/jadłeś?
5. Twoja ulubiona pora dnia na gotowanie?
6. Najgorsze danie jakie jadłaś/jadłeś?
7. Wolisz czytać książki czy oglądać filmy?
8. Na słodko czy na słono?
9. Jaka była Twoja pierwsza książka kucharska?
10. Najlepszy sposób na spędzenie weekendu?
11. Czy lubisz kupować gadżety kuchenne?
dwie noty 10/10 - no czerwienię się :D
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że skorzystałyście z przepisu, a ciastka tam Wam posmakowały :)
to, że nam posmakowały to mało powiedziane :) Julka robiła je przynajmniej z 15 razy ;p a przepis jest naprawdę super więc go chwalimy gdzie się da :)
UsuńFajnie wygląda! Muszę wypróbować, skoro zachwalacie:)
OdpowiedzUsuńFajne to ciasto! :) Dziewczęta dziękuję za odpowiedzi :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny za nominację :) Na razie nie mam czasu na puszczenie tematu dalej w eter, ale i tak czuję się wyróżniona z moim mikrostażem blogowym.
OdpowiedzUsuńprzewspaniałe ciastuchy! 100/100 : )
OdpowiedzUsuń